Όταν τα παραμύθια πηγαίνουν στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης

dafniMay2015Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης στην προσπάθειά του να εντάξει στο πρόγραμμά του την αφήγηση παραμυθιών, διοργανώνει, την Τρίτη 5 Μαϊου 2015, Ημέρα Αφήγησης με τον αφηγητή – μελετητή λαϊκών παραμυθιών Δημήτρη Προύσαλη.

Ο Δημήτρης Προύσαλης θα αφηγηθεί στα παιδιά των τριών πρώτων τάξεων (Α, Β, Γ) το παραμύθι με τίτλο: » Ταξίδι στου παραμυθιού τη ράχη » και στα παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων (Δ,Ε,ΣΤ) το παραμύθι με τίτλο: » Στάσου ν` ακούσεις μια ιστορία «.

Η μορφωτική αξία του παραμυθιού βρίσκεται στο «υλικό» από το οποίο φτιάχνεται, τη φαντασία. Η φαντασία αποτελεί πρωτεύουσα ανάγκη για το παιδί. Ένα καλό παραμύθι ενισχύει τη φαντασία του, αποτελεί έμπνευση για αυτό και βάση για τη δημιουργικότητά του.

Τα παραμύθια αποτελούν μέσο επικοινωνίας των παιδιών με τους ενηλίκους και τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων τους, καθώς ταυτίζονται με τους ήρωες των παραμυθιών και βρίσκουν πολλές φορές λύσεις μέσα από αυτά. Για παράδειγμα τα ονειροπόλα και συναισθηματικά παιδιά που αντιλαμβάνονται τα πράγματα διαισθητικά μέσα από τα παραμύθια και κατ`επέκταση μέσα από τη φαντασία τους αντιλαμβάνονται θέματα που δεν μπορούν εύκολα να αντιληφθούν μέσα από το καθιερωμένο μάθημα του σχολείου.

Επίσης, με τα παραμύθια, ενισχύεται η δημιουργική σκέψη των παιδιών και πολλές φορές διαταραχές όπως η επιθετικότητα, η υπερκινητικότητα, τα τικ κ.ά. μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά  μέσα από τους συμβολισμούς των παραμυθιών, αλλά και μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες που στηρίζονται στη φαντασία. Το παιδί ταυτίζεται με τους ήρωες και τις καταστάσεις που βιώνει μέσα από το παραμύθι και οδηγείται στον αυτοέλεγχο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του από το ίδιο.

Ας εντάξουμε, λοιπόν, τα παραμύθια στη ζωή των παιδιών μας και θα ζήσουμε εμείς καλά και τα παιδιά μας καλύτερα!

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: