Πρόγραμμα εορτασμού Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Υμηττού

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Την προσεχή Κυριακή 10 Μαίου, της Σαμαρείτιδος, πανηγυρίζει με κάθε λαμπρότητα ο Ιερός Ναός, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Αγίας Φωτεινής Υμηττού. 

Το Σάββατο 9 Μαίου, στις 7.00 π.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του όρθου και της θείας λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου, ενώ στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί μέγας εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Πρωτοσυγκέλλου Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Αναστασίου Τασοπούλου.

Την Κυριακή 10 Μαίου, ανήμερα της εορτής, στις 7.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί όρθρος της εορτής και Θεία Λειτουργία μετά κηρύγματος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δανυίλ.

Στις 6.30 μ.μ., θα τελεστεί μεθεόρτιος εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και Ιερά Παράκληση προς την Αγία Φωτεινή, από τον Ιεροκήρυκα Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Νικολάου και στις 8.15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευσης της Ιεράς εικόνος δια των οδών : Ιερός Ναός – Αγίας Φωτεινής – Αμαλθείας – Προύσης – Αιδινίου – Ευαγγελιστρίας – Ιερός Ναός.

Ιστορικό Ιερού Ναού

Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην Αγία Φωτεινή.

Η περιοχή του Δήμου Υμηττού, καθώς και η γύρω περιοχή, ως το 1922 ήταν ακατοίκητη – αγροτική περιοχή! Μετά όμως από την Μικρασιατική καταστροφή οι χιλιάδες των προσφύγων εγκαταστάθηκαν στις ακατοίκητες περιοχές της Αττικής και εν προκειμένω στην περιοχή του Υμηττού.

Στη συνέχεια, εγκαταστέθηκαν και άλλοι μέτοικοι από άλλα μέρη της Ελλάδος, ώστε σύντομα δημιουργήθηκε μία πολυπληθής συνοικία.

Κατέστη λοιπόν ανάγκη ίδρυσης ενορίας και ανέγερσης ιερού ναού.

Το 1936 συστήθηκε επιτροπή ιδρύσεως της ενορίας, η οποία αποτελούνταν από τους Αριστοτέλη Σακελλαρίδη, Μιλτιάδη Σωτηρίου, Σταύρο Ταμπάκογλου, Χαρίδημο Σεϊτανίδη και Σπυρίδωνα Παυλάτου.

Με υπόμνημά τους προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ζήτησαν την ίδρυση της ενορίας. Το αίτημα έγινε δεκτό, όμως προέκυψε έρις σχετικά με το όνομα του Αγίου, στον οποίο θα αφιερωνόταν ο ναός. Μία μερίδα πιστών ήθελαν να αφιερωθεί στην Αγία Φωτεινή, μία άλλη στον Άγιο Ελευθέριο. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει κανέναν, αποφάσισε να αφιερωθεί στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Έτσι το Μάρτιο του 1937 ανεγέρθηκε μικρός ναΐσκος και την Κυριακή τψν Βαΐων του ιδίου έτους τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία.

Πρώτος εφημέριος διορίστηκε ο π. Αριστομένης Ασημακόπουλος, ο οποίος με ανυπέρβλητες δυσκολίες και παρά την οικογενειακή του πενία πάλεψε στα δύσκολα εκείνα χρόνια και πέτυχε να οργανώσει την ενορία και να προσφέρει αξιόλογο ποιμαντικό έργο.

Στα χρόνια μετά την απελευθέρωση, ο μικρός ναός δεν επαρκούσε για την πολυπληθή πια ενορία.  Έτσι στην αρχή της δεκαετίας του 1950 άρχισε να κτίζεται ο σημερινός ναός. Κατά τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το 1978,  ο  μητροπολίτης κυρός Γεώργιος, αποφάσισε να αφιερώσει παρατράπεζα του ναού στο όνομα της Αγίας Φωτεινής, προκειμένου να ικανοποιήσει την παλιά επιθυμία των μικρασιατών ενοριτών να θυμούνται την Αγία Φωτεινή, πολιούχο της αξέχαστης Σμύρνης.

Πηγή : ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ – ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΥΜΗΤΤΟΥ

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: