29/6 Πανηγυρίζει η ενορία Πέτρου & Παύλου στον Υμηττό. Ιστορικό του Ιερού ναού. Πρόγραμμα Ιεράς Πανήγυρις

Ιερός Ναός Πέτρου & Παύλου (Υμηττός)

Την Δευτέρα 29/6 η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και επίκεντρο του εορτασμού στον Δήμο μας, είναι ο ομώνυμος Ιερός Ναός του Υμηττού.

Με αφορμή τον εορτασμό, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφέρουμε λίγα στοιχεία για το ιστορικό του Ιερού Ναού.

Η ενορία βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Υμηττού, σε μία από τις μαγευτικότερες περιοχές της Αττικής, λουσμένη κυριολεκτικά στο φως.

Η ευρύτερη περιοχή ως τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, όσο και αν αυτό φαίνεται παράδοξο στους νεότερους, ήταν αγροτική περιοχή, γεμάτη αμπελώνες και στάνες! Όμως μετά τον φοβερό ξεριζωμό των προσφύγων από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, ολόκληρη η περιοχή στις παρυφές του Υμηττού έγινε τόπος εγκατάστασής τους. Έτσι, σε πολύ λίγο χρόνο μεταμορφώθηκαν οι αγροί σε πολυπληθή οργανωμένη συνοικία.

Ένα από το πρώτο μέλημά τους ήταν η ανέγερση Ναών. Όμως χρήματα δεν υπήρχαν, γι αυτό η ευσεβής κάτοικος Εριφύλη Μάρδα δώρισε μιά σκηνή, η οποία στήθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο Ναός. Εκεί γινόταν οι ιερές ακολουθίες και οι λοιπές ιεροπραξίες. Λίγο αργότερα στήθηκε μια παράγκα.
Εκκλησιαστικά η περιοχή υπαγόταν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο τότε μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αποφάσισε, ύστερα από αίτημα των κατοίκων, την ίδρυση ενορίας. Έτσι, με το υπ’ ἀριθμ. 2248/26-5-1930 Π.Διάταγμα ιδρύθηκε η ενορία αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.
Σύμφωνα με την παράδοση, η αφιέρωση της ενορίας στους Αγίους Αποστόλους έγινε ύστερα από θαύμα. Το Κράτος είχε κτίσει στην περιοχή ωραία ισόγεια σπίτια, για την στέγαση των κατοίκων. Όμως για λόγους γραφειοκρατίας αυτά παρέμεναν αδιάθετα και κλειστά. Μάταια οι κάτοικοι εκλιπαρούσαν για να τους δοθούν τα κλειδιά. Τότε συγκεντρώθηκαν και παρακάλεσαν τον Άγιο Πέτρο, ο οποίος κατέχει τα «κλειδιά του παραδείσου», σύμφωνα με την λαϊκή χριστιανική αντίληψη, να φωτίσει τους κυβερνώντες και να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Πράγματι τους δόθηκαν τα κλειδιά των σπιτιών και οι κάτοικοι αφιέρωσαν το Ναό της ενορίας τους σέ Αυτόν και στον Απόστολο Παῦλο. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου 1930, όταν τελέσθηκε για πρώτη φορά η Θεία Λειτουργία.
Ο σημερινός Ναός, βυζαντινού ρυθμού, άρχισε να κτίζεται το 1948. Είναι αγιογραφημένος από τον αγιογράφο Δημήτριο Κεντάκα και με μαρμάρινο τέμπλο του γλύπτη Μιχάλη Κανδαρά. Τα σχέδια και η επίβλεψη ήταν του μεγάλου αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και υλοποιήθηκαν από δύο καλλιτέχνες της πέτρας, τους αείμνηστους Οικονόμου (πατέρα του Σπύρου, για πολλά χρόνια μηχανικού του Δήμου Υμηττού) και του ανηψιού του Πασχάλη Βαρδάκη. Τα πρώτα χρήματα προσέφερε ο αείμνηστος ενορίτης Παναγιώτης Παπάζογλου, ο οποίος και πρωτοστάτησε στην ανέγερση. Οι υπόλοιπες δαπάνες καλύφτηκαν από προσφορές των ενοριτών και από την προσωπική εθελοντική εργασία τους.
Ιερείς που υπηρέτησαν στην ενορία :
π. Σάββας Παπαγρηγορόπουλος
π. Αυγερινός, (αγνώστου επωνύμου)
π. Αλέξανδρος, (αγνώστου επωνύμου)
π. Νικόλαος Κουλουριώτης
π. Ανδρόνικος Τζανακάκης
π. Δαμασκηνός Ασημακόπουλος
π. Θεόδωρος Γκριτζάλης
π. Θωμάς, (αγνώστου επωνύμου)
π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος
π. Ευγένιος Μαρτικάκης
π. Νείλος Καλάγκας
π. Χρυσόστομος Μενέγρης
π. Ευσέβιος Γιαννακάκης
π. Παναγιώτης Ραθώσης
π. Σταύρος Σερέτης
π. Πλωτίνος Αγριτέλλης
π. Πέτρος Παπουτσάκης
π. Βασίλειος Παπαβασιλείου

Ιερός Ναός ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ (Υμηττός)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ
7.00 π.μ. : Όρθρος & Θεία Λειτουργία
7.30 μ.μ. : Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού κ.κ. Δανιήλ
10.30 μ.μ. – 1.30 π.μ. : Ιερά Αγρυπνία υπό του Αιδ. Πρεσβυτέρου π. Κων/νου Κομνηνού, Εφημερίου του Ιερού Ναού
ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
7.00 π.μ. : Όρθρος της Εορτής
8.30 π.μ. : Αρχιερατική θεία Λειτουργία (μετά Θεία Κηρύγματος) υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού κ.κ. Δανιήλ
6.30 μ.μ. : Μεθεόρτιος Εσπερινός μετά Παρακλήσεως εις την Υπεραγία Θεοτόκο
8.15 μ.μ. : Λιταύνευση Ιεράς Εικόνος στην οποία θα προστή ο Παν. Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Νικολάου, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως
ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
7.00 π.μ. : Όρθρος, Θεία Λειτουργία & Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτιτόρων, εφημερίων, επιτρόπων, ιεροψαλτών, νεωκόρων, ευεργετών, συνδρομητών και ενοριτών του Ιερού Ναού υπό του Παν. Αρχιμανδρίτου, π. Χριστοδούλου Κοτσίφη, Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Βύρωνος
7.00 μ.μ. : Εσπερινός & Τέλεση Ιερού Ευχελαίου
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
7.00 π.μ. : Όρθρος, Θεία Λειτουργία & τέλεση Αγιασμού
7.00 μ.μ. : Εσπερινός και εν συνεχεία Πνευματική Ομιλία από τον Ελλογιμότατο Καθηγητή κ. Αθανάσιο Ν. Παπαθανασίου, Διδάκτορα Θεολογίας με θέμα : «Να απελπίσουμε την απελπισία»
Πρόσβαση στον Ιερό Ναό : με τα λεωφορεία 856, 140, 212 (στάση Πλατεία Υμηττού). 

 πηγή ιστορικού : imkby.gr

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την ιερά πανήγυρι

Ιερός Ναός ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ (Υμηττός)

Ιερός Ναός ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ (Υμηττός)

Ιερός Ναός ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ (Υμηττός)

Ιερός Ναός ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ (Υμηττός)

Ιερός Ναός ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ (Υμηττός)

Ιερός Ναός ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ_7

Ιερός Ναός ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ (Υμηττός)

Ιερός Ναός ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ (Υμηττός)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: