5ο Δημοτικό σχολείο Δάφνης. Παράδειγμα προς μίμηση

ραδιόνιοΣτα πλαίσια εξασφάλισης των καλύτερων δυνατών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών αλλά και του προσωπικού του, το 5ο Δημοτικό σχολείο Δάφνης, εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) «Μετρήσεις ραδονίου στα σχολεία της Ελλάδας».

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον διευθυντή και στον σύλλογο διδασκόντων του 5ου δημοτικού σχολείου Δάφνης για την πρωτοβουλία τους αυτή.

Και για όσους δεν το γνωρίζουν, το ραδόνιο είναι ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο, άοσμο, άγευστο και άχρωμο, το οποίο απελευθερώνεται από την ραδιενεργό διάσπαση του ουρανίου που βρίσκεται στα πετρώματα της γης.

‘Όταν το ραδιόνιο απελευθερωθεί, διαφεύγει από τους πόρους και τις ρωγμές των πετρωμάτων και εισέρχεται στην ατμόσφαιρα.

Στα δε κτίρια εισέρχεται από τις μικρορωγμές στα τσιμεντένια δάπεδα, από τις οπές που διανοίγονται στο σκυρόδεμα του δαπέδου η στους τείχους για να περάσουν οι σωληνώσεις των αποχετεύσεων και της ύδρευσης και δεν έχουν σφραγιστεί κατάλληλα, τα διάκενα στις πόρτες και τα παράθυρα κλπ.

Το ραδόνιο διασπάται και παράγει ραδιενεργά σωματίδια, τα σωματίδια αυτά με την εισπνοή εγκλωβίζονται στους ιστούς των πνευμόνων και με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος σε υψηλά επίπεδα ραδονίου, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ακολουθεί η σχετική Ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του σχολείου

ΜΕΤΡΗΣΗ ΡΑΔΟΝΙΟΥ

   eeae

Το σχολείο μας έχοντας ως κέντρο τον μαθητή αλλά και την υγιεινή και ασφάλεια στον χώρο εργασίας για το προσωπικό του προσπαθεί να εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες στους χώρους του.

Στο πλαίσιο αυτό και με δική μας πρωτοβουλία, ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα της  Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας «Μετρήσεις ραδονίου στα σχολεία της Ελλάδος».

Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο. Είναι άχρωμο, άοσμο, άγευστο και αδρανές και προέρχεται από την διάσπαση του ραδίου, θυγατρικό του ουρανίου. Λόγω της παρουσίας του στο έδαφος, στα πετρώματα και στο νερό, καθώς και στα προερχόμενα από αυτά οικοδομικά υλικά, το ραδόνιο βρίσκεται σε όλα τα κτίρια. Η υψηλή συγκέντρωση ραδονίου ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Η μέτρηση που συνιστά η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας παρέχει ακριβή αποτελέσματα για τη συγκέντρωση ραδονίου σε εσωτερικούς χώρους, μέσω μιας εύκολης και οικονομικής διαδικασίας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ραδόνιο μπορείτε να βρείτε στο διαδικτυακό τόπο eeae.gr .

Οι μετρήσεις θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015 και θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Προηγούμενο άρθρο
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: