Τώρα έχει και η Δάφνης τους παπαγάλους της

ringneck

Φωτο Διαδικτύου

Τους τελευταίους μήνες, περνώντας το πρωί από την περιοχή γύρω από το ΚΑΠΗ ΔΑΦΝΗΣ, άκουγα ένα οξύ χαρακτηριστικό κρώξιμο πουλιών. Στην αρχή δεν έδωσα σημασία, αλλά μία μέρα σηκώνοντας το κεφάλι ψηλά, παρατήρησα ότι επρόκειτο για 2 – 3 ελεύθερους καταπράσινους παπαγάλους ringneck.

Έκτοτε, τους ακούω και τους βλέπω αρκετά συχνά να πετάνε τριγύρω, ή καθισμένους στις ταράτσες των σπιτιών.

Η παρουσία τους στην γειτονιά μας, μου έδωσε μεγάλη χαρά και «ψάχνοντας» λίγο στο διαδίκτυο, είδα ότι έχουν γίνει αντιληπτοί και από άλλους φίλους στο fb (απ΄ όπου και οι 2 παρακάτω φωτογραφίες) ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκα για τα εξής :

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Σταύρακα, Μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η ιστορία της εμφάνισης των πρώτων παπαγάλων στις αρχές του ’90 έχει διαδοθεί σαν αστικός μύθος.

Οι πρώτοι πληθυσμοί πράσινων παπαγάλων εμφανίστηκαν στην Γλυφάδα και οφείλονται σε μια παραλαβή εκατοντάδων παπαγάλων στο αεροδρόμιο του Ελληνικού που δεν κατάφερε να εκτελωνιστεί επιτυχώς και αποφασίστηκε να τους αφήσουν ελεύθερους.

Παράλληλα, όμως, οι  πράσινοι παπαγάλοι εξαπλώθηκαν και μέσα από τα νοικοκυριά της πόλης. Εκείνη την εποχή το συγκεκριμένο είδος ήταν πολύ δημοφιλές στα ελληνικά pet shop. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι παπαγάλοι φωνάζουν δυνατά, έκανε πολλούς ιδιοκτήτες να τους αφήσουν ελεύθερους. «Τα πουλιά αυτά ζουν σε μεγάλα κοπάδια και έχουν μάθει να επικοινωνούν με φωνές, έτσι λοιπόν, όταν παίρνεις ένα, το κλείνεις σε κλουβί και αυτό ασφυκτυά, είναι η μοναδική αντίδραση που του μένει, πριν αρχίσει να βαράει το κεφάλι του από τη βαρεμάρα».

«Οι συγκεκριμένοι παπαγάλοι, οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας, όπως είναι το Πεδίον του Άρεως και ο Εθνικός Κήπος, αλλά και στη Γλυφάδα, τη Φιλοθέη το Ψυχικό, το Ίλιον, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο,  μας έρχονται από την Αφρική και την Νοτιοανατολική Ασία, όμως μπορούν να επιβιώσουν σε διάφορα κλίματα, έχουν ανεπτυγμένες ικανότητες επιβίωσης, μπορούν να τραφούν με τα πάντα σχεδόν –με μια προτίμηση στους καρπούς των καλλωπιστικών φυτών- και αντέχουν το κρύο.

Αν λοιπόν δείτε τους πρασινωπούς παπαγάλους με την μεγάλη ουρά να πετούν στον Δαφνιώτικο ουρανό μην πανικοβληθείτε και μην προσπαθήσετε να τους κλείσετε στο κλουβί.

Ας τους βοηθήσουμε να επιβιώσουν δίπλα μας, όπως εκείνοι επέλεξαν, ώστε σύντομα να δούμε την γειτονιά μας να γεμίζει από τα πανέμορφα αυτά παπαγαλάκια.

papagaloi Fb Maria Giamaki

Δαφνιώτικοι παπαγάλοι. Πηγή fb Maria Giamaki

papagaloi fb Evi Skoura 29.8

Δαφνιώτικοι παπαγάλοι. Πηγή fb Evi Skoura (29.8.2015)

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: