Τις βροχερές μέρες του χειμώνα που αρκετοί γειτονικοί μας και μη Δήμοι πλημυρίζουν από τη νεροποντή, πολλοί από μας τους νεότερους θα έχουμε ακούσει τους παλαιότερους να λένε «ας είναι καλά ο Μιχαλόπουλος που μερίμνησε και γι αυτό».

 Με αφορμή λοιπόν την σημερινή βροχερή μέρα, σκεφτήκαμε να κάνουμε μία μικρή ιστορική αναφορά στην δημιουργία του αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Δάφνης. 

Ο πρώτος λοιπόν υπόνομος στο Δήμο Δάφνης, κατασκευάστηκε το 1957, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινή Εθνάρχη Μακαρίου).  Την ίδια μάλιστα χρονιά ιδρύθηκε και ο Οργανισμός Αποχέτευσης Πρωτεύουσας – ΟΑΠ.

Το 1958 άνοιξε ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός της οδού Βουλιαγμένης, ενώ έως το 1967 ο Δήμος Δάφνης, συμμετέχοντας με 50% στα έργα που αναλαμβάνει ο ΟΑΠ, κατασκεύασε αποχετευτικό δίκτυο 20 χιλιομέτρων.

Μετά την πτώση της χούντας, και συγκεκριμένα το 1975, η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή του Χρήστου Μιχαλόπουλου, στην προσπάθεια συνέχισης του έργου της που σταμάτησε η δικτατορία, πήρε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 8,5 εκατομμύρια δραχμές, το οποίο διέθεσε στον ΟΑΠ για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Δάφνης.

Έτσι ο ΟΑΠ ανέλαβε την υποχρέωση να συμπληρώσει άλλα 8,5 εκατομμύρια και να κατασκευάσει αποχετευτικό αγωγό μήκους 12 χιλιομέτρων εντός του έτους 1976.

Ο ΟΑΠ όμως, αθετώντας τις υποχρεώσεις του, μέχρι τον Γενάρη του 1977, είχε κατασκευάσει έργο μόλις 2 χιλιομέτρων.

Προς τούτο, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1977 και ώρα 4.00 μ.μ., συγκέντρωση των κατοίκων του Δήμου Δάφνης, στην πλατεία Ηρώων (Δημαρχείου).

Στη συγκέντρωση επισημάνθηκε η βραδύτητα με την οποία ο ΟΑΠ προωθεί στον Δήμο Δάφνης την εκτέλεση των αποχετευτικών έργων, έργα για τα οποία μάλιστα είχε εισπράξει χρήματα και είχε αναλάβει δεσμεύσεις, και απαιτήθηκε από τους Δαφνιώτες να προχωρήσει άμεσα ο ΟΑΠ στην υποχρέωση των έργων που έχει αναλάβει.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Κώστας Κάππος (βουλευτής του ΚΚΕ), ο κ. Αλαβάνος και η κα Βιργινία Τσουδερού (βουλευτές της ΕΔΗΚ).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν της πραγματοποίηση της συγκέντρωσης, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στον ΟΑΠ, στην οποία κλήθηκε και ο Δήμαρχος Χρήστος Μιχαλόπουλος, και στην οποία δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως τα έργα θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου 1977.

Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πότε ολοκληρώθηκε το έργο.

Τις πληροφορίες αλιεύσαμε από τα παρακάτω άρθρα του αρχείου της εφημερίδας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», κατά το ψάξιμό μας για υλικό που αφορά την ιστορία του Δήμου μας.

Εάν κάποιος συνδημότης μας γνωρίζει περισσότερα στοιχεία, μπορεί να μας τα στείλει στο email μας βοηθώντας μας στην ολοκλήρωση της μελέτης μας.

1977.1.15 dafninews_ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ_Συγκέντρωση για την καθυστέρηση κατασκευής υπονόμων  1977.1.18 dafninews_ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ_Συγκέντρωση για την καθυστέρηση κατασκευής υπονόμων