«Καφές σε αναμονή». Καταστήματα στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού που τον προσφέρουν

kafes-se-anamonh«Καφές σε Αναμονή». Μια ιδέα που εξαπλώνεται με αστραπιαίους ρυθμούς.

Για να δούμε όμως λίγα πράγματα γι΄ αυτή.

Όπως ενημερωθήκαμε από την ιστοσελίδα www.pencilmag.gr, ο “Καφές σε Αναμονή” (“caffe sospeso” στα ιταλικά) είναι ένας θεσμός που πρωτοεφαρμόστηκε στη Νάπολη της Ιταλίας. Εκεί, μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και σαν αντίδοτο στην μεγάλη φτώχεια που ο ιταλικός Νότος αντιμετώπιζε, πολλά cafe στα οποία σύχναζε κυρίως η εργατική τάξη, αποφάσισε να καθιερώσει έναν ευφυή τρόπο γενναιοδωρίας. Όποιος πελάτης αισθανόταν πως μπορούσε και ήθελε να βοηθήσει τους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους του, μαζί με τον δικό του καφέ πλήρωνε κι έναν “σε αναμονή”. Η επιπλέον απόδειξη κρατούνταν σε ένα ξεχωριστό κουτί, περιμένοντας όποιον δεν είχε τα προς το ζειν να περάσει και να παραλάβει τον δωρεάν καφέ του! Σύντομα, ο θεσμός επεκτάθηκε και σε “γεύματα προς αναμονή”, βοηθώντας τόσο τους καταστηματάρχες όσο και προάγοντας φυσικά την γενναιοδωρία προς τους αδύναμους!

Ο θεσμός έδειχνε να παραπαίει μετά την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη του ‘60-’70, ώσπου ο συγγραφέας Luciano de Crescenzo με το βιβλίο του “Il caffe sospeso: Καθημερινή σοφία σε μικρές γουλιές” θέλησε να δώσει στο θεσμό μια φρέσκια προσέγγιση αλλά και την απήχηση που του αξίζει. Σύντομα, τόσο στην πατρίδα που ξεκίνησε αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες σε  Ευρώπη και Αμερική, ο θεσμός άρχισε να εφαρμόζεται σε cafe μεγάλων πόλεων. Το 2013, ο Ιρλανδός John Sweeney έδωσε ζωή στον οργανισμό “Suspended Coffees” με σκοπό την περαιτέρω εξάπλωση αυτού του όμορφου θεσμού, εγκαινιάζοντας τη διάδοσή του τόσο μέσω της ιστοσελίδας του (www.suspendedcoffees.com) αλλά και με ομιλίες παγκοσμίως σε συνέδρια όπως στο TEDx κ.α.

Και στην Ελλάδα; Πλέον και στη χώρα μας, με τα τόσα προβλήματα που μαστίζουν μεγάλη μάζα των συνανθρώπων μας, υπάρχουν τα μαγαζιά που προσφέρουν τον “Καφέ σε Αναμονή”. Η ομάδα που έχει αναλάβει την διάδοση της ιδέας χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με μεγάλη επιτυχία κι έχοντας ξεκινήσει από τη πρωτεύουσα ήδη δημιούργησε αντίστοιχα παρακλάδια και σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, το Ηράκλειο, οι Σέρρες, η Καβάλα, το νέο Φάληρο κ.α.  Με αρωγούς πολλούς καταστηματάρχες, πλέον στις πόλεις αυτές μπορείς να επιλέξεις συγκεκριμένες καφετέριες (και σε κάποιες περιπτώσεις φούρνους για γάλα και ψωμί “σε αναμονή”) και να βοηθήσεις έναν συνάνθρωπο σου που αδυνατεί να έχει έστω και την πολυτέλεια ενός ζεστού ροφήματος.

Ακολουθούν τα καταστήματα στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού που συμμετέχουν στο κίνημα αλληλεγγύης «ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ» ενώ εδώ ή εδώ μπορείτε να δείτε την λίστα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε όλη την Ελλάδα και να ενημερωθείτε σχετικά.

Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και ευχόμαστε να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Όσο για μας ; Τώρα γνωρίζουμε πως μπορούμε να δώσουμε χαρά σε έναν συνάνθρωπό μας που την έχει ανάγκη.

 

ΠΗΓΕΣ :

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: