Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Κυνηγού – Πρόγραμμα Εορτασμού 2016

Αγ. Ιωάννης ο Κυνηγός.jpgΤη Δευτέρα 29 Αυγούστου γιορτάζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού επί της οδού Βουλιαγμένης 126 & Κασομούλη (σύνορα Δάφνης – Αθήνας).

Το πρόγραμμα της πανηγύρεως, όπως ανακοίνωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, έχει ως εξής :

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • ΩΡΑ 7:00 μ.μ. ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕΤ΄ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑΣ
  • ΩΡΑ 10:00 μ.μ.-1:00 π.μ. ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • ΩΡΑ 7:00 π.μ. ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΟΡΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ
  • ΩΡΑ 8.30 π.μ. ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • ΩΡΑ 12.00 π.μ. ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
  • ΩΡΑ 6.30 μ.μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ & ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΛΕΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ διά των οδών : Ναός, Λεωφ. Καφαντάρη, Αρτέμωνος, Ηλία Ηλιού, Λεωφ. Κασομούλη, Ναός.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Η ενορία του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού, αποτελεί μία από τις παλαιότερες ενορίες των Αθηνών. Ήδη πολύ πριν γίνει ενορία, ο παλιός ναός προσέλκυε πλήθος προσκηνυτών και ήταν σημείο αναφοράς για όλη τη γύρω περιοχή.

Ο παλιός ναός κτίστηκε περί τα μέσα του 15ου αιώνα και το 1891, λόγω της ύπαρξης 8 μόλις οικογενειών στην γύρω περιοχή, ο ιερός ναός έγινες έδρα της νεοιδρυθήσας ενορίας.

Πρώτος εφημέριος τοποθετείται ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς, ο οποίος μετατέθηκε από την ενορία του Αγίου Παντελεήμονα Ιλισσού.

Λόγω της μεγάλης ανάπτυξης και της συρροής πληθυσμού γύρω από τον παλιό ναό, αποφασίσθηκε η ανοικοδόμηση του νέου μεγαλοπρεπούς Ναού.

Άγιος Ιωάννης Κυνηγός (παλιό εκκλησάκι)

Δυστυχώς, ο παλιός ναός, κτίσμα του 15ου αιώνα, δεν διασώθηκε. Απέμεινε μόνο το παλιό Άγιο Βήμα, το οποίο βρίσκεται μέχρι σήμερα επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, πίσω από το νέο ναό.

Όταν μάλιστα τα νεότερα χρόνια, γίνονταν εργασίες για την διαπλάτυνση της οδού Βουλιαγμένης και είχε αποφασισθεί η κατεδάφισή του, απεφεύχθη η καταστροφή του, μια και τα μηχανήματα μόλις έφταναν στο σημείο του Αγίου Βήματος, είτε έσβηναν, είτε χάλαγαν.

Ο σημερινός Ιερός Ναός θεμελιώθηκε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 1955 παριστάμενου του Δημάρχου Δάφνης Χρήστου Μιχαλόπουλου. Λόγω του μεγέθους του η αποπεράτωσή του άργησε να ολοκληρωθεί. Έτσι τα εγκαίνια έγιναν 15 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου 1970.

Ο Ιερός Ναός είναι ρυθμού τρίκλυτου σταυροειδούς με τρούλο και υπεύθυνος για την σχεδίαση και την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού ήταν ο Ναοδόμος Αρχιτέκτων Δ. Κώνστας.

Το τέμπλο του Ναού είναι δημιούργημα του διάσημου ξυλογλύπτη Θεοφ. Νομικού και ολοκληρώθηκε το 1973.

Οι αγιογραφίες, με εξαίρεση αυτές της κόγχης του Αγίου Βήματος, είναι έργο του αγιογράφου Γ. Καρούσου και του συνεργάτη του Κ. Πανταζή.

Πηγή : Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Κυνηγού Λεωφ. Βουλιαγμένης

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: