«Η ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ: ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ»

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016- 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Μουσείο Μπουζιάνη, Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη, 210 9028455, Fb: Μουσείο Μπουζιάνη

%ce%b3-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83

Το Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου- Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή και σημαντικούς Έλληνες συλλέκτες, εγκαινιάζει την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 ώρα 8.00 μ.μ., την έκθεση «Η ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ: ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ».

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδειχτεί μέσα από ελαιογραφίες του Μπουζιάνη και των δασκάλων που τον επηρέασαν, η μετάβαση του καλλιτέχνη από τις κλασσικές επιρροές, στην αβεβαιότητα του σχήματος.

Οι Προσωπογραφίες αποτελούν το κύριο μέρος στο έργο του ζωγράφου. Ο Μπουζιάνης δεν εστιάζει στην ανατομία, τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός προσώπου ή την προσωπική ιστορία του υποκειμένου.
Κυρίως θέλει να εκφράσει στην καθολικότητά του, το δράμα που περιέχει η ύπαρξη του ανθρώπου. Έτσι το πορτραίτο παίρνει νόημα ηθικό και μεταφυσικό. Η ιδιοτυπία της χειρονομίας του Μπουζιάνη, η διαδικασία της διαδοχικής μετάπλασης του υλικού, το ζεστό γαιώδες χρώμα, οι χθόνιοι τόνοι, χαρακτηρίζουν τη ζωγραφική του.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου, οι ελαιογραφίες που δημιουργήθηκαν από το 1913 ως το 1945 θα πλαισιώνονται με επεξηγηματικά κείμενα όπου ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να διακρίνει τις αλλαγές στο έργο και τη διάθεση του καλλιτέχνη, από τα σπουδαστικά χρόνια ως την εξπρεσιονιστική περίοδο του ζωγράφου.

Παράλληλα εκτίθενται προσωπογραφίες των «δασκάλων» που επηρέασαν τον καλλιτέχνη μέσα από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ελαιογραφίες των Συμεών Σαββίδη, Νικηφόρου Λύτρα, Περικλή Πανταζή, Νικόλαου Κουνελάκη και Πολυχρόνη Λεμπέση αποτυπώνουν τις διαφορές και ομοιότητες στην προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής τον 19ο και 20ο αιώνα.

Παράλληλες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο με ομιλητές σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες που γνώρισαν, ή επηρεάστηκαν από τον μεγάλο εξπρεσιονιστή.

Είσοδος ελεύθερη.

Ώρες Λειτουργίας:   Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 12:00 – 19:00

Επιμέλεια έκθεσης:  Ελένη & Φοίβος Κυπραίος

%ce%b3-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83

%ce%b3-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: