Καλό Σεπτέμβρη να έχουμε & καλή αρχή σε όλους τους μαθητές

Θυμόσαστε το πρώτο αλφαβητάριο;

Κάθε φορά που έρχεται ο Σεπτέμβρης, θυμάμαι αυτό, το μαγικό πρώτο αλφαβητάριο. Ξέρετε, αυτό που έχει απ’ έξω τα δυο παιδιά να ξεφυλλίζουν το αναγνωστικό… Αυτό με τις ολοσέλιδες εικόνες στις πρώτες σελίδες του, χωρίς λόγια, για προφορική διδασκαλία. Βλέπαμε τις εικόνες και βιαζόμασταν να περάσουμε στις λέξεις. Λες και όλα θα αποκαλύπτονταν τότε. Στις λέξεις.

Η αξία του αναλλοίωτη, αφού χρόνια αργότερα έγινε βιβλίο αναμνηστικό, μεγάλωσε χιλιάδες παιδιά και άντεξε στο χρόνο. Ακόμα θυμάμαι τη προσπάθεια να συλλαβίσουμε – μικρά «πρωτάκια»- τότε δεν διαβάζαμε από το νηπιαγωγείο. Λίγα παιδιά είχαν πάει άλλωστε. Ούτε κανείς μας βοήθησε να συλλαβίσουμε πριν τη Α΄δημοτικού. Ήταν το μεγάλο σχολείο και εκεί θα τα μαθαίναμε όλα!

«Να και η δασκάλα… Είναι στην έδρα της. Να και τα παιδιά. Είναι στα θρανία τους. Γράφουν στα τετράδια. Γράφουν τη γραφή τους…»

Η δασκάλα στη θέση της, το μάθημα ξεκινά. Μετά την προσευχή και τον εθνικό ύμνο τρέχαμε με θόρυβο στην τάξη. Εκεί επικρατούσε σχετική ησυχία, η ώρα της ανάγνωσης ήταν –για άγνωστο λόγο –ιερή! Έπρεπε να ξέρεις να διαβάζεις στρωτά, πόσες φορές το διάβασες εσύ-πόσες εγώ, και ξεκίναγε το μάθημα. Και ήθελες να δεις τι γίνεται παρακάτω…

«Έλλη, να ένα μήλο. Λόλα, να ένα άλλο…. Άννα, να μήλα.»

Ήταν η ατάκα που παρέμεινε μέχρι τις μέρες μας! Έτσι για να θυμηθούμε λίγο το κείμενο. Χωρίς δασείες και περισπωμένες όμως… ένα κείμενο που ξεκινούσε και τελείωνε σύντομα, ήθελες λίγο ακόμα!

Τα κείμενα είχαν γράψει 3 δάσκαλοι , οι : Ι.Κ. Γιαννέλης, Γ. Σακκάς, Ι. Συκώκης. Ήταν απλά και κατανοητά και έδειχναν τη ζωή της μέσης Ελληνικής οικογένειας. Αν και λίγο αυστηρά –κατά την παιδική γνώμη μου- αγαπημένα, χωρίς αμφιβολία.

Η Άννα και ο Μίμης ήταν το αγαπημένο δίδυμο και ακολουθούσαν η Έλλη και η Λόλα. Η Λόλα ήταν η μικρή της υπόθεσης, γιαυτό δεν είχε μεγάλο ρόλο, σκεφτόμουν τότε! Αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές παιδιά. Γιατί υπήρχαν κι άλλοι στις ιστορίες, μαμά και μπαμπάς, μια γιαγιά –που άναβε τη φουφού- η δασκάλα βεβαίως βεβαίως! Ωραίες εικόνες, ακόμα τις θυμάμαι ολοζώντανα, θυμάμαι και την εντύπωση που μου είχαν κάνει! Ποιος σκάρωσε τις εικόνες, δεν αναρωτήθηκα ποτέ! Αρκεί που μου άρεσαν. Όταν αγόρασα ξανά το βιβλίο έμαθα πως την εικονογράφηση είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος. Μπράβο του, έκανε καλή δουλειά!

Το Αλφαβητάριο κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερο από 20 χρόνια (1955-1978), με παρεμβολή το 1973 του Αλφαβηταρίου Α΄ (Κολοβού, Παπανδρέου, Ανδρουτσοπούλου-Τσουρέκη) και του Αλφαβηταρίου Β΄ (Πορφύρη, Μπαϊρακτάρη). Στη διάρκεια αυτών των χρόνων το περιεχόμενό του παρέμεινε αμετάβλητο χωρίς να σημειωθεί οποιαδήποτε τροποποίηση.

Τι σήμαινε για μας Α΄δημοτικου;

– Η είσοδος στον κόσμο των μεγάλων!

– Η μπλε ποδιά με τον άσπρο γιακά, τουλάχιστον 2 για να βγάλουμε τη χρονιά!

– Κορδέλα στα μαλλιά, λευκή κι αυτή!

– Καλτσάκια μέχρι το γόνατο ή σοσόνια!

– Δάσκαλοι απρόσιτοι και αυστηροί

– Δυσκολία με τους τόνους – οξεία και περισπωμένη, δασεία και ψιλή- μέχρι να τα μάθεις αυτά είχε περάσει η χρονιά!

– Τα αγαπημένα, ξύλινα, πράσινα θρανία, ενιαία με το κάθισμα, σκληρό και αφιλόξενο κάπως, η τσάντα πίσω από την πλάτη ή κάτω, και στο κάτω μέρος του θρανίου ένα ράφι για να ακουμπάς την κασετίνα σου!

– Ειδικό αυλάκι για να μην πέφτει το μολύβι, στο επάνω μέρος.

– Μολύβια μαύρα σε όλα τα νούμερα και μεταλλικές ξύστρες!

– Και γόμες! Συλλογή ολόκληρη από μικρές, αρωματικές γόμες!

– Και μπλε τετράδια, σε σκούρο και ανοικτό μπλε.

– Και ετικέτες που τις γράφαμε με προσοχή μη τυχόν και κάνουμε κανένα λάθος και τι θα γίνει μετά!

– Φωτογραφίες – ενθύμια, ασπρόμαυρες! Όλη η τάξη, και ο καθένας μόνος του!

– Ανέμελα χρόνια, όμορφα!

– Γλυκιές αναμνήσεις!

Καλό Σεπτέμβρη να έχουμε! Κι εμείς και τα παιδιά μας! Και οι αγαπημένοι μας δάσκαλοι, όπου κι αν είναι!

Δείτε παρακάτω το αγαπημένο αλφαβητάριο, όλες του τις γλυκές εικόνες, με υπέροχη μουσική υπόκρουση καθώς και το Αλφαβητάριο που ανατυπώθηκε από τις εκδόσεις «ΚΑΛΟΚΑΘΗ» για να θυμήσει στους παλιούς τα πρώτα σχολικά χρόνια και να τα διηγούνται στους νέους.

Πηγή : infokinds.gr

ΑΦΑΒΗΤΑΡΙΟ

(πατήστε στον σύνδεσμο για να δείτε ολόκληρο το παλιό μας Αλφαβητάριο που ανατυπώθηκε από τις εκδόσεις «ΚΑΛΟΚΑΘΗ» για να θυμήσει στους παλιούς τα πρώτα σχολικά χρόνια και να τα διηγούνται στους νέους.)
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: