Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο

Αναστάτωση και δικαιολογημένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον δήμο Δάφνης – Υμηττού η πρόθεση της δημοτικής αρχής να στεγάσει το 1ο και το 4ο Νηπιαγωγείο Υμηττού σε αίθουσες που θα εγκαταστήσει στην αυλή του 1ου Λυκείου.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος που προέβλεπε την υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν συνοδευόταν από καμιά πρόβλεψη για τη στελέχωση και τη στέγαση των νηπιαγωγείων, όπου υπήρχαν οι μεγαλύτερες ελλείψεις στη σχολική στέγη και λόγω των προβλημάτων που διαφάνηκαν από την πρώτη στιγμή, δόθηκε η δυνατότητα στέγασής τους ακόμα και σε προαύλια και αίθουσες σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!

Σε αυτή την άκρως αντιπαιδαγωγική νομική πρόβλεψη πατάει τώρα ο δήμος, προκειμένου να «λύσει» το στεγαστικό πρόβλημα του 4ου Νηπιαγωγείου Υμηττού, που στεγάζεται εδώ και πολλά χρόνια σε ακατάλληλο κτίριο σε μισθωμένο μαγαζί και του 1ου Νηπιαγωγείου, που «δανείζεται» αίθουσα του 4ου Δημοτικού της πόλης.

Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Μακρυγιάννης»: «Εξι χρόνια μετά την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, όχι μόνο δεν έχουν πάρει το παραμικρό μέτρο για τη στέγασή της στα υπάρχοντα οικοδομήσιμα οικόπεδα, αλλά πάνε να δημιουργήσουν κι άλλα προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Η σκέψη και μόνο μιας τέτοιας «λύσης» είναι όχι μόνο παράλογη και ένδειξη προχειρότητας και ανευθυνότητας, αλλά εντελώς απαράδεκτη και επικίνδυνη»…

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να βρεθεί άμεσα προσωρινή λύση στο θέμα της στέγασης των νηπίων του 1ου και του 4ου Νηπιαγωγείου και να δρομολογηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση η μόνιμη στέγασή τους σε νέα σύγχρονα κτίρια, χωρίς ούτε σκέψη για στέγαση νηπίων μέσα σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποίησαν την Δευτέρα 17 Ιουνίου παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο (όπου τους υποδέχτηκαν αστυνομικές δυνάμεις !) και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον δήμαρχο, ο οποίος φάνηκε αποφασισμένος να προχωρήσει τη συστέγαση (παρά τη σύσσωμη αντίδραση του Λυκείου και των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας), φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει τους εκπαιδευτικούς ότι… δεν ενδιαφέρονται για τη στέγαση των νηπίων!

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί προς το τέλος του μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι στην αντιπαιδαγωγική αυτή «προσωρινή λύση» αντιδρά και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δάφνης – Υμηττού, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της :

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Δάφνης – Υμηττού» καταγγέλλει τη στάση της Δημοτικής Αρχής Τσιλίφη που με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε ρόλο «πορτιέρη» επιχείρησε να εμποδίσει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαζικούς φορείς να εκφράσουν τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις τους στο Δήμαρχο, στο πλαίσιο κινητοποίησης ενάντια στα σχέδια συστέγασης του 1ου και 4ου Νηπιαγωγείου με το 1ο Λύκειο Υμηττού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν μάλιστα στο σημείο να απαγορεύσουν την είσοδο στο Δημαρχείο σε εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης(!) που συμμετείχε στην κινητοποίηση για να στηρίξει τα αιτήματα εκπαιδευτικών και γονέων.

Με την αποφασιστική στάση των συγκεντρωμένων η συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Η Δημοτική Αρχή επέμεινε να προτάσσει ως «μοναδική λύση» τη μεταφορά των Νηπιαγωγείων στο 1ο Λύκειο παρά τις αιτιολογημένες ενστάσεις που διατύπωσαν οι φορείς. Έφτασε μάλιστα στο σημείο ο κ. Δήμαρχος να διερωτάται «γιατί κανένα σχολείο δεν θέλει τα παιδάκια;», επιχειρώντας να θέσει γονείς και δασκάλους απέναντι, κρύβοντας για ακόμη μια φορά την ουσία: Ότι εδώ και 6 χρόνια που ψηφίστηκε ο νόμος που προέβλεπε την υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια για τη στελέχωση και τη στέγαση των νηπιαγωγείων, με αποτέλεσμα σε όλη τη χώρα να εφαρμόζεται η αντιπαιδαγωγική «λύση» της στέγασής τους σε προαύλια και αίθουσες σχολείων ακόμα και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!

Αυτό που προσπαθεί να αποκρύψει η Δημοτική Αρχή, πετώντας το «μπαλάκι» των ευθυνών στην προηγούμενη, της οποίας όμως ήταν και η ίδια μέρος(!), είναι ότι τελικά όπως αποδεικνύεται στην πράξη κάθε μέρα, το κράτος και η τοπική διοίκηση δεν θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών σε σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο και υλοποιούν με κάθε τρόπο την πολιτική που αντιμετωπίζει τα παιδιά μας και τις ανάγκες τους ως κόστος. Αυτό επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι σημερινές εικόνες ντροπής στο Δημαρχείο της Δάφνης – Υμηττού με τον περισσό ζήλο των αστυνομικών δυνάμεων και τη στάση της Δημοτικής Αρχής.

Το ξαναλέμε: Με την ασφάλεια και τη μόρφωση των παιδιών μας δεν θα παίζει κανείς!

Απαιτούμε:

  • Να βρεθεί άμεσα πραγματική λύση στο θέμα της στέγασης των νηπίων του 1ου και του 4ου Νηπιαγωγείου
  • Να δρομολογηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση η μόνιμη στέγασή τους, όπως και όλων των «συστεγαζόμενων» Νηπιαγωγείων σε νέα σύγχρονα και ασφαλή κτίρια
  • Να σχεδιαστεί άμεσα η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Ούτε σκέψη για στέγαση νηπίων μέσα σε Γυμνάσια και Λύκεια

Επιτέλους να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά ως «πρόβλημα που πρέπει να λυθεί» και να αποκτήσουν σχολεία όμορφα, σύγχρονα, λειτουργικά, πλήρως στελεχωμένα με το αναγκαίο εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, σχολεία που θα εκπληρώνουν απρόσκοπτα το σκοπό τους, σχολεία που θα προάγουν την αγάπη για την μόρφωση και όχι ερείπια τα οποία οι μαθητές και οι δάσκαλοι θα τα βλέπουν με αποστροφή και φόβο.

Μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές δυναμώνουμε καθημερινά τον αγώνα για το σχολείο που έχουμε ανάγκη στον 21ο αιώνα!

Πηγή : rizospastis.gr | ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ