Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 08:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου 2ος όροφος, του Δημοτικού Κτιρίου της Κοινότητας Υμηττού (πρώην Δημαρχείο Υμηττού), Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 1, .δια ζώσης και ταυτόχρονα μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, με τα ακόλουθα θέματα :

  1. Πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα της καθαριότητας στις οδούς και τις πλατείες του Δήμου και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε το επόμενο χρονικό διάστημα (Εισηγητής κ. Κατσαρός)
  2. Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των καμένων λαμπτήρων του Δήμου; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε; (Εισηγητής κ. Μπούζη)
  3. Επειδή υπάρχει μείζον κυκλοφοριακό πρόβλημα στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου λόγω των έργων που γίνονται στους παρακείμενους δρόμους, θα ήθελα να μας πληροφορήσετε σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί από την αρχή της θητείας σας και τι σκοπεύετε να κάνετε για ν’ αντιμετωπιστεί το θέμα (Εισηγητής κ. Βογιατζόγλου)
  4. Ποιος είναι ο προγραμματισμός/σχεδιασμός για την σύμβαση « ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΑΦΝΗΣ – ΥΜΗΤΤΟΥ» (Εισηγητής κ. Μπινίσκος)
  5. Ποιες οι ενέργειες που έχετε δρομολογήσει σχετικά με την επανεκκίνηση του 1ου παιδικού σταθμού στην πλατεία Τσαλαγανίδη  και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους; (Εισηγητής κ. Λύκου)
  6. Τι προτίθεστε να κάνετε και ποιος ο σχεδιασμός σας, σχετικά με τους χώρους στάθμευσης (parking) των αυτοκινήτων και την δημιουργία δημοτικού χώρου στάθμευσης στο Δήμο μας, μετά και τα εκτεταμένα έργα που υλοποιούνται και στις δύο δημοτικές κοινότητες, με τις διαπλατύνεις  πεζοδρομίων και γωνιών (Εισηγητής κ. Αντωνιάδης)
  7. Ενέργειες και θέσεις δημοτικής αρχής για τη μετεγκατάσταση των ΕΑΣ και τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ ( Εισηγητής κα Χριστινάκη)
  8. Προβλήματα σχολικής στέγης στον Δήμο μας και αντιμετώπισή τους από τη δημοτική αρχή (Εισηγητής κ. Ανδρουλάκης)
  9. Για την διαδικασία τεχνικού ελέγχου του συνόλου των κτηρίων που στεγάζουν σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και των παιδικών σταθμών. Έχει δηλαδή πραγματοποιηθεί ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος, τι είδους, πότε και σε πια κτήρια – εάν προκύπτουν πιθανά ζητήματα από τους ελέγχους αυτούς (Εισηγητής κ. Θεοδωρόπουλος)
  10. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για να λυθεί συνολικά το πρόβλημα στέγασης όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με ασφαλή, λειτουργικά κτήρια που θα καλύπτουν της ανάγκες του συνόλου της σχολικής κοινότητας όπως αυτές διαμορφώνονται στον 21ο αιώνα (Εισηγητής κ. Τόλια-Κηπουρού)

Η ειδική συνεδρίαση
Σύμφωνα με τον νέο νόμο 5056/2023, το Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός από τη Συνεδρίαση η οποία πραγματοποιείται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα με αντικείμενο τις τρέχουσες υποθέσεις του δήμου, συγκαλείται υποχρεωτικά κάθε δύο (2) μήνες σε ειδική συνεδρίαση, κατά την οποία η δημοτική αρχή λογοδοτεί για το έργο και τη δράση της.
Στη Συνεδρίαση αυτή, η οποία είναι δημόσια, συζητούνται έως δέκα (10) θέματα τα οποία τίθενται από τους Δημοτικούς Συμβούλους και στα οποία απαντάει εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής.

Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 10 θέματα, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το Προεδρείο.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώνει δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν την συνεδρίαση τους Δημοτικούς Συμβούλους για την ημερομηνία, τον τόπο συνεδρίασης και για την καταλητική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων.

H παράλειψη σύγκλησης της διμηνιαίας αυτής Συνεδρίασης, αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην περίπτωση που το Συμβούλιο δε συγκληθεί από τον Πρόεδρο, η ειδική συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου, της δημοτικής επιτροπής ή του ενός τρίτου (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του.
Σημειώνεται ότι:
•κατά τη συνεδρίαση αυτή απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος,
•κατά τη συνεδρίαση αυτή δε λαμβάνονται αποφάσεις,
•για την έναρξη και διεξαγωγή της ειδικής αυτής συνεδρίασης δεν είναι απαραίτητο να συντρέχει η απαιτούμενη απαρτία, όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 67, παρ. 10 του ν. 3852/2010.
Για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης τηρούνται πρακτικά.